Apotek till bebisen och mamman

Apotek till bebisen och mamman

september 11, 2019 Av av marta

Att få barn är en omtumlande livsupplevelse och det innebär ett stort ansvar. Små barn är känsligare än vuxna och behöver särskilda produkter. Det är inte alltid lätt att veta vad ett nyfött barn och en nybliven mamma behöver under de första månaderna eller under småbarnsåren. Här får du därför tips om hur du sätter ihop ett litet apotek för hemmabruk för såväl bebisen som mamman.

Till bebisen

Det är viktigt att undersöka ditt nyfödda barn varje dag för att säkerställa att det inte har några utslag eller något annat. Bland annat bör föräldrarna undersöka hudvecken under armarna, ljumskarna, halsveck och bakom öronen. Om du är osäker är det bäst att kontakta Vårdguiden 1177 eller läsa mer på deras hemsida.

När familjen har kommit hem från BB kan det vara bra och bekvämt att redan ha en del produkter inköpta. Bland annat babyolja, nagelsax för småbarn, små nagelfilar, Inotylol, koksaltlösning eller näsdroppar, nässug, örontermometer samt en mjukgörande kräm är bra att ha redo i hemmet.

Med småbarn hemma är det viktigt att vara förberedd om olyckan är framme. Därför bör småbarnshemmet ha ett första hjälpen-paket anpassat för bebisar. Detta bör innehålla sårtvätt, plåster, tejp, förband, lokalbedövande salva och vadd. Små barn måste ofta badas varje dag och därför kan det vara bra att införskaffa nödvändiga badprodukter anpassade för bebisar. Tvättlappar, badcape, babypuder, babyolja, rengöring, badbalja och en badtermometer är användbara saker för att bada en bebis.

Till mamman

En nybliven mamma behöver nästan lika mycket vård som ett nyfött barn. Ofta kan amningen vara besvärlig och därför är det viktigt att försöka underlätta den så mycket som möjligt med amningskupor, kompresser, amningsnapp, bröstvårtssalva, bröstpump, amningskudde och bröstvärmare. Mamman kan även behöva kosttillskott, mjukgörande kroppsolja eller bodylotion.