Allt till BB-väskan

Allt till BB-väskan

mars 5, 2020 Av av marta

Om du närmar dig slutet av graviditeten är det dags att fundera på vad du ska ha i din BB-väska. En BB-väska är en väska där du packar allt du vill ha med dig till sjukhuset när det är dags för förlossning. Vissa saker kan vara uppenbart nödvändiga medan andra saker är för att du ska känna dig trygg. Att packa saker till förlossningen kan vara stressigt så gör gärna det i god tid innan planerat födelsedatum. Här får du de bästa tipsen om vad du kan packa med dig till BB.

Till bebisen

När bebisen kommer till världen är det viktigt att du som förälder har förberett de saker som den behöver. Dock är det många föräldrar som packar alldeles för många saker till den nyfödda. En liten bebis behöver faktiskt inte så många kläder och ombyten de första dagarna. Oftast räcker det med att packa 2-4 ombyten bestående av små omlottbodies, mjuka byxor, strumpor och mössa. Dessutom behövs något för hemresan, till exempel en åkpåse eller en overall. Glöm inte heller att packa blöjor, våtservetter, en mjuk filt och barnets första gosedjur. Till hemresan är det såklart även viktigt att packa babyskydd. Många nyblivna föräldrar gillar även babynest för att bebisen ska känna sig trygg.

Till mamman

Det är framför allt mamman som är i fokus under en förlossning. Hon kommer att behöva göra en otroligt stor insats och därför är det viktigt att se till att hon är så bekväm som möjligt. Oavsett om det är du eller din partner som ska föda, bör ni se till att föderskan har riktigt mjuka kläder med sig. Detta inkluderar även trosorna. Kroppen är väldigt öm och känslig under förlossningen och därför bör kläderna vara så mjuka och lössittande som möjligt. Sköna leggings eller mjukisbyxor kombinerat med amningslinnen och mysiga tröjor. Glöm inte heller att packa amnings-BH, amningsinlägg och kräm för ömma bröstvårtor som lätt uppstår vid amning. Vissa väljer även att ta med en amningskudde. Ofta behövs det inte särskilt mycket kläder för mamman, men ett eller två extra ombyten kan vara bra. Packa även mjuka tofflor för att kunna gå runt bekvämt på sjukhuset.

Necessär

Packa en liten necessär med de nödvändigaste sakerna. Stora bindor behövs efter förlossningen. Sjukhuset ger ofta ett par, men det kan vara bekvämt att ha med sig egna. Tandborste, tandkräm, schampo, balsam och duschkräm är också vanligt att ta med. Hårsnoddar kan vara praktiskt vid amning och förlossning. Många föderskor får väldigt torra läppar och därför kan ett läppbalsam eller läppcerat vara bra. Många väljer även att packa med sig eget mjukt toalettpapper eftersom sjukhusets kan vara för rivigt.

Mat & Dryck

Packa ned dina favoritsnacks. Vistelsen på sjukhuset kan bli lång och det är inte säkert att ni har tid och gå och köpa snacks. Chips, smågodis, powerbars och någon dryck är vanligt att packa i BB-väskan. Glöm inte vattenflaskan som kan underlätta intaget av vatten under förlossningen.

Övrigt

Sist men inte minst bör du packa viktiga saker som mobil, kamera, laddare, plånbok med legitimation och ett eventuellt förlossningsbrev.