Äta och dricka 6-12 månader

Äta och dricka 6-12 månader

november 3, 2020 Av av marta

Små barn bör ammas eller ges modersmjölksersättning fram tills åtminstone 6 månaders ålder. Därefter börjar en spännande fas när barnet får testa mat i små smakportioner. Här kan du läsa mer om hur det går till och vilka produkter som kan underlätta matandet.

Smakportioner


Vid cirka fyra till sex månader är det många som väljer att ge sitt barn små portioner av vanlig mat för att barnet ska vänja sig vid nya smaker och konsistenser. Det är även en viktig del av utvecklingen där barnet öva att tugga och äta med sked. De flesta föräldrar gör detta i en övergångsfas där de fortsätter att amma eller ge mjölkersättning till barnet under tiden. Det finns inte tillräckligt med forskning för att säga exakt när barnet ska testa smakportioner eller när barnet ska sluta ammas. Därför är det viktigt att inte vara orolig om ditt barns intresse för vanlig mat är större eller mindre än förväntat.

Vad kan man ge?

Det finns inga direkt regler, men det finns dock vissa råd om vad man inte bör ge sitt barn. Det viktigaste är att maten är mjuk så att det inte är någon risk att barnet sätter i halsen. Mosad potatis eller mosade rotfrukter är vanligt att ge små barn. Även kokta, mixade eller mosade frukter, bönor, linser, kött, ägg, fisk eller kyckling kan ges till barnet. Det är däremot viktigt att undvika produkter med tillsatt socker eller för mycket salt. Det är även rekommenderat att lägga extra fett i maten eftersom barnet växer och behöver näring.

Vilka produkter behövs?

När små barn lär sig att äta blir det lätt kladdigt. Det är dock en mycket viktig del av deras utveckling och därför bör du som förälder uppmuntra barnet att prova. Att äta mat ska vara något lustfyllt. Nappflaskor, platsmuggar, plasttallrikar och skedar är föremål som småbarnsföräldrarna behöver när de börjar ge smakportioner. Våtservetter och haklappar är andra saker som definitivt kommer att behövas.