Bada ett nyfött barn

Bada ett nyfött barn

maj 9, 2020 Av av marta

Ett litet barns hygien är mycket viktig för dess välmående och små barn behöver tvättas dagligen. Föräldrarna behöver inte överdriva tvättandet, men det är viktigt att barnets hud är ren. Ofta räcker det med att tvätta med vatten eller med olja. Cirka en gång i veckan bör bebisen bada. Det går att bada barnet oftare och barnet kan bada från första veckan i hemmet. En del nyblivna föräldrar tror att man kan tvätta och bada ett nyfött barn på samma sätt som vuxna. Det kan dock medföra vissa hälsorisker för barnet om inte särskilt anpassade barnprodukter används. Detta är för att barnets hud är mycket känsligare än en vuxens. Här får du tips om vad du ska tänka på när du badar en bebis samt vilka produkter som är bra att använda.

Hur badar man en nyfödd?

Det finns vissa saker som man måste tänka på när man badar ett nyfött barn. Enligt Karolinska Universitetssjukhuset finns det flera saker att ta i beaktning. Vattnet får till exempel int vara för varmt. Cirka +37ºC är en lagom temperatur för små bebisar. Detta är betydligt kallare än vad vuxna människor och större barn vanligtvis badar i. Det bästa är att bada barnet enbart i vatten utan tvål. Anledningen är att små barn har väldigt känslig hud och tvål, framför allt parfymerade tvålar, kan skapa hudirritationer och eksem. Det är även viktigt att se till så att barnet är torrt i hudvecken för att minska risken för irritationer i huden. Badet är ett utmärkt tillfälle att kontrollera bebisens hud. Undersök om allt ser normalt ut och var särskilt noggrann i vecken runt halsen, under armarna och i ljumskarna där irritationer lätt kan uppstå.

Det går bra att bada en nyfödd även om navelstumpen är kvar så länge du är noggrann med att torka rent bebisen och naveln efteråt. Innan naveln är hel och läkt bör du undvika att bada tillsammans med ditt barn. Detta på grund av att infektionsrisken är så hög. Det kan underlätta att bada bebisen i en särskild badbalja, men även ett handfat går bra. Ett tips är att du lägger barnets huvud på din arm med handen runt barnets överarm. Detta ger både stöd och trygghet åt barnet.

Sist men inte minst, tänk på att vissa barn älskar att vara i vatten och andra hatar det. Oavsett vad som gäller för ditt barn är det viktigt att barnet regelbundet tvättas i måttlig mängd. Undvik överdrivet tvättande eller att ha barnet för länge i vattnet. Ha alltid barnet under uppsikt när du badar det.

Barnprodukter till badrummet

Det finns mängder av smarta barnprodukter till badrummet, men de viktigaste och mest användbara är framför allt en badbalja och mjuka handdukar. En badtermometer är även användbar för att kontrollera att vattnet inte är för varmt. Även badoljor särskilt anpassade för bebisar är bra att ha.