Så gör du ditt hem barnsäkert

Så gör du ditt hem barnsäkert

juli 12, 2020 Av av Magnus

Det är mycket att tänka på när man ska förbereda sig inför sitt barns födelse. Kläder, vagn, åldersanpassade leksaker, D-vitamindroppar och hygienartiklar är bara några exempel på saker som behöver inhandlas inför bebisens ankomst. Det är också viktigt att se över hemmet och barnsäkra det. Visst, i början kommer bebisen inte kunna ta sig fram på egen hand, men de växer snabbt och då kan det vara skönt att ha allting i ordning redan innan bebisen kommer.

Att ha ett hem med hög barnsäkerhet är otroligt viktigt. Nedan följer en lista på vad som behöver anpassas för att hemmet ska vara barnsäkert.

  • Lådor och skåp. Småttingar är nyfikna av sig och många av dem drar i alla lådor och skåp som finns. Det finns många olika sorters lås och spärrar att sätta på de lådor och skåp som barnet inte får öppna.
  • Spis och ugn. Använd tippskydd till spisen och en säkerhetsspärr så att barnet inte kan sätta på spisplattor och ugn själv.
  • Trappgrindar. Om det finns trappa i hemmet är det bra med en trappgrind som hindrar barnet från att krypa upp eller ner för trappan för att undvika fallskador. Trappgrindar kan också sättas upp vid dörrposter för att hindra barnet från att ta sig in i till exempel ett äldre syskons rum.
  • Möbler. Se över vilka möbler som finns i hemmet. Möbler som är vingliga bör undvikas och bokhyllor bör vara förankrade i väggen. På vassa bordskanter kan man fästa hörnskydd.
  • Mediciner bör förvaras oåtkomligt för barn, på hög höjd och gärna i ett låst skåp.
  • Persiennsnören. Dessa kan vara riktigt förrädiska. Se till så att det inte finns snören som barnet kan fastna i.