Spöken, spänning och skräck

Spöken, spänning och skräck

september 21, 2020 Av av Magnus

Barn älskar när det blir lite läskigt, så länge det är under kontrollerade förhållanden och inom vissa ramar. Sagor, böcker, film och fester med vissa skräckinjagande element är alltid kul för knoddarna och i nöjesparker är det ofta spökhusen som lockar mest. Som förälder kan du ge den här spänningen genom att läsa om häxan Pomperipossa och spöket Laban, men det finns också mycket annat kul och skräckinjagande som barnen kommer gilla.

Kusliga kalas

Fixa en kul fest med halloween tema där barnen inte bara får klä ut sig till spöken, vampyrer och troll utan också äta godis som ser ut som tänder och maskar. Med roliga tillbehör som spindelnät, låtsasfladdermöss och LED-ballonger med olika skräckteman kan du dekorera fantasifullt enligt temat, och ungarna kommer älska sugrör och tallrikar med pumpor och svarta katter. Anordna en fiskdamm där fångsten består av piratpengar, skumskallar och syrliga Ufon och låt barnen förvandla sig till djur och monster med vattensmink som är lätt att tvätta bort.

Tänk dock på att inte gå för långt. Idag finns det otroligt realistiska, isande festdekorationer som avhuggna armar, bloddrypande bordsdukar och hundskelett som kan vara OK för tonåringarna men lite väl otäcka för de yngre. Behåll dem hellre för de egna festerna för vuxna tycker ju också det är jättekul med både kalas och skräck!

Läskig litteratur

Det finns många spännande böcker som ibland ger lite kalla kårar hos de små och till de mest kända hör bröderna Grimms sagor, Kronan av Annalena Hedman och hela Harry Potter serien. Här blandas skräcken med humor och det är lämpligt att vänta tills barnen blir tillräckligt gamla att förstå att det bara är ”hitta på” och inte på riktigt. Barn är också olika känsliga, och medan vissa tycker att gränsen går vid Scooby Doo vill andra höra mer om zombies och varulvar.