Tips vid köp av barnvagn

Tips vid köp av barnvagn

juni 12, 2020 Av av marta

Alla barnfamiljer behöver en barnvagn. Det är ett av de dyraste inköpen som nyblivna föräldrar måste göra och därför att det viktigt att veta vad man ska titta efter när man väljer vagn. Här får du de bästa tipsen inför barnvagnsköpet.

Utgå från familjens behov

Det finns ett enormt utbud av barnvagnar i alla möjliga tänkbara modeller. Barnvagnstillverkarna kommer på nya funktioner på löpande band som de gärna vill få nyblivna föräldrar att tro att de måste ha. Vagnar är dyra och ju mer avancerade de är desto mer kostar dem. Därför kommer även butikspersonal att vilja sälja på er en avancerad modell. Därför är det viktigt att först fundera ut vad familjen har för behov och vad som är viktigast för er. Bor ni i en stad eller på landet? Kommer ni att resa mycket med kollektivtrafik eller är det mest långa promenader runt kvarteret som gäller? Vagnens storlek beror på om ni har bil och hur rymlig den är. Om ni bor i ett hus med hiss kan det vara en god idé att testa först om vagnen får plats. Detsamma gäller vid dörröppningar. Om det finns äldre syskon i familjen kan det kanske vara en bra idé med en dubbelvagn.

Det går dessutom många trender när gäller barnvagnar och de har blivit småbarnsföräldrarnas statussymbol. Begreppet barnvagnsnobbism syftar på just detta fenomen där föräldrar köper dyra barnvagnar för att skryta. Köp inte en vagn för någon annan, utan välj den vagn som passar just din familj bäst. Det är ni som ska använda den och det är ni som måste trivas med den. Gör en prioriteringslista där ni listar det som är viktigast för er. Är det funktionaliteten, priset, designen eller kanske ett särskilt märke?

Provkör vagnen

Innan du bestämmer dig för att köpa en specifik vagn kan det vara bra att provköra den. Tänk på att de flesta vagnar är lättkörda när de är tomma och när de körs på butiksgolv. Därför är det bra om ni lägger något tungt i vagnen när ni provkör den. Prova även bromsarna på vagnen för säkerhets skull. Om båda föräldrarna ska köra vagnen kan det vara bra med ett justerbart handtag för att det ska vara bekvämt för alla.

Barnvagnstillbehör

Det finns såklart även ett stort utbud av barnvagnstillbehör som exempelvis leksaker, åkpåsar, suffletter, paraplyer, vindskydd, dynor och mycket mer. Återigen kan det vara bra att göra en prioriteringslista och välja de tillbehör som passar just din familj.