Uppmuntra till kreativitet

Uppmuntra till kreativitet

oktober 2, 2020 Av av Magnus

Skaparglädje är en av de finaste gåvorna som du kan ge till ditt barn. Genom att starta tidigt med exempelvis klossar och fingerfärger får småttingar tidigt lära sig att det går att framställa saker på egen hand. Med åldern kan du sedan övergå till mer avancerade hobbys som kommer följa med under resten av livet på ett eller annat sätt.

Enligt tidningen Forskning och Framsteg blir kreativa barn ofta framgångsrika vuxna. Studier har till exempel visat att barn som fått utveckla sig inom musik och bildkonst lär sig hur de kan använda sin fantasi och kreativitet för att lösa problem och hitta nya vägar. Nästan alla högpresterande studenter har exempelvis någon form av konstnärlig syssla i ryggraden, och är senare mer benägna att vilja eftersträva lukrativa karriärer eller att starta eget.

Starta projekt

Oavsett om du har ett eller flera barn är det kul att ge knoddarna olika projekt som ska slutföras inom en viss tid eller fylla en viss funktion. Det ger en känsla av att de åstadkommit något alldeles särskilt och att de lyckats uppnå olika mål. Dessutom är det ett kul tidsfördriv! Ett perfekt tillfälle för ett sådant projekt är om du ska gå bort på fest och vill ge barnen något att göra under tiden. Du kan skaffa en bra barnvakt i Stockholm som du ger i uppgift att tillsammans med de små skapa en kul gåva åt dig medan du är borta. Det kan vara en teckning eller små lerfigurer, en pärltavla eller en liten dikt där barnen berättar om vad de gillar eller vad som är bra med dig.

Andra kul projekt som du kan göra tillsammans med barnen är att komponera en egen sång, att göra kuddar till soffan eller att hitta på en äventyrsberättelse tillsammans. Det kommer att ge minnen för livet men också visa barnen att allt är möjligt.

Skapande är styrka

I Sverige finns ett projekt som kallas Skapande Skola som går ut på att barn i för- och grundskolan ska få lära sig olika saker genom konst och teater. Det är ingen slump, då det är väldokumenterat att kreativitet öppnar sinnena och stärker självförtroendet men också reducerar stress då kortisolnivåerna sjunker vid skapande. Genom att ge ditt barn möjligheten att skapa uppmuntrar du med andra ord inte kreativiteten endast för dagen utan för hela livet. Det är en av de finaste gåvorna du kan ge.